Založ si blog

Absurdná situácia: Keď centrálna banka jedného dňa vykúpi úplne všetko, zruší povinnosť platiť dane?

Aj keď je celosvetová ekonomika hore nohami, navonok to nevidno. Desiatky miliónov ľudí prepúšťajú v USA každý týždeň, napriek tomu na „trhu“ nebadať žiadny náznak problému.  Dokedy môže táto absurdita pretrvať?

Ak by človek nevedel o zlej situácii na celom svete, ľahko by nadobudol dojem, že prežívame práve najlepšiu konjunktúru. Štátne dlhopisy smerujú k extrémne nízkym výnosom, americký ( za bežných okolností) vysoko rizikový úver vlastne rizikový nie je. Dôvod: špeciálny nákupca – centrálna banka. To istá platí pre akcie, ktoré sa pokojne vracajú do býčieho, rastového trendu. To všetko len preto, že centrálna banka, americký Fed, si povedal, že nepríde o porazených.

Ďalšia absurdita sú „helikoptérové peniaze“. Táto „manna z neba“, čiže priama finančná podpora pre všetkých Američanov, ktorí zarábajú menej ako 75 000 dolárov ako jednotlivci alebo 150 000 dolárov ako rodina. Kto splní podmienku, dostane 1 200 USD na dospelého a ďalších 500 USD na dieťa, čo môže dosiahnuť až 3 400 USD na štvorčlennú rodinu. Len tak, na účet. Nemusí ani prstom pohnúť. Ďalšie správy hovoria, že dávky v nezamestnanosti sa zvýšili a predĺžili o štyri mesiace nad rámec zákona. Napriek tomu silnie v USA pocit, že tieto stimuly v objeme biliónov dolárov nestačia a pripravuje sa druhý stimul. Netreba počkať na výsledky toho prvého, viac je jednoducho vždy viac.

Realita pritom ukazuje surové čísla: nová štúdia amerického trhu nezamestnanosti naznačuje, že už na konci apríla by mohlo byť bez práce neuveriteľných 20 % Američanov. Len za posledné štyri týždne požiadalo o dávky v nezamestnanosti viac Američanov, ako je počet novovytvorených pracovných miest za desaťročie od konca poslednej krízy.

Otázka znie: ako ďaleko môže pokročiť dichotómia na býčích trhoch, keď štáty smerujú k nezamestnanosti 10 %, 15 % alebo možno 25 %? V extrémnom prípade „helikoptérové peniaze“ znamenajú, že čoskoro môže nastať neuveriteľná situácia. Situácia, keď budú ľudia masovo platení za to, že nerobia nič. Okrem samotnej vlády sa všetok pracovný život zastaví,  napriek tomu trhy zostanú pokojné. Pretože Fed bude určovať cenu aktív.

Celá táto situácia vyvoláva obrovskú otázku, ktorú sme si kládli od prvého dňa spustenia kvantitatívneho uvoľňovania (QE). Kam dospeje ekonomika, ak dnes jedno kolo peňažných stimulov vedie k ďalšiemu a ďalšiemu kolu, pričom každý nový krok je drahší ako ten posledný. Čo nastane, ak nakoniec nezostane vôbec nič, čo by si centrálna banka mohla kúpiť? Logický extrém je tzv. QEternity, keď by centrálna banka skutočne speňažila všetok dlh. Ak dospejeme do tohto bodu, logicky príde na rad nadväzujúca otázka: načo mám platiť dane, keď všetko na trhu si môžu centrálne banky kúpiť? Vedie to všetko k najväčšiemu stimulačnému programu, čiže zrušenie výberu daní z príjmu? V súčasnom šialenom nastavení nemáme na žiadnu z otázok rozumnú odpoveď, ostáva nám len počkať na ďalší vývoj.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Ukrajina už má od spojencov zbrane bez zákazu útočiť na Rusko. Lotyšsko: Nie všetko sa hovorí nahlas

02.05.2024 06:10, aktualizované: 08:09

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134487x
Priemerná čítanosť článkov: 1921x

Autor blogu

Kategórie