Založ si blog

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne.

Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické spoločnosti spojené s koronavírusom sú: Moderna, Pfizer, BioNTech a konzorciu AstraZeneca. Spoločnosti aj v súčasnosti zásobujú najväčšiu časť sveta vakcínou na koronavírus, ktorú vyvinuli, dostali stimuly od vlád a uzavreli kontrakty na veľký objem budúcich dodávok.

Účinnosť vakcíny

Svetová zdravotnícka organizácia schválila vakcíny od Moderny, Pfizer/BioNtech ako aj konzorcia AstraZenecy/Oxfordskej univerzity na núdzové použitie a na základe údajov z rozsiahlych klinických testov sú bezpečné a účinné.

Najvyššiu účinnosť rozsiahleho klinického testovania podľa svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) zaznamenala vakcína od Pfizer/BioNtech s 95 %, Moderny 94,1% a nakoniec výrazne nižšiu 63% účinnosť vykázala európska vakcína od AstraZenecy. Na druhej strane však WHO zverejnilo, že na zvládnutie pandémie COVID‑19 by stačilo rozsiahle očkovanie vakcínou s minimálne 50 % účinnosťou.

Vakcíny na koronavírus, ktoré sa dostali na trh, sa vyrábali na základe povolení na núdzové použitie a neprešli úplným schvaľovacím procesom. Mnohé z chorôb, na ktoré sa spoločnosti mRNA zameriavajú vo svojich laboratóriách, budú pravdepodobne v budúcnosti musieť pred schválením podstúpiť oveľa dlhší proces.

S výnimkou spoločnosti Pfizer by sa teda všetky spoločnosti s mRNA vakcínou mohli považovať za špekulatívne. Aj keď boli s COVID-19 dokázané určité výhodné aspekty technológie mRNA, nemusí to nutne znamenať, že sa preukázalo, že mnohé ďalšie rôzne aspekty technológie mRNA sú úspešné pri zložitejších chorobách, ako je HIV alebo rakovina.

Priložený graf zaznamenáva vývoj ceny akcií od roku 2020. BioNtech (sviečkový graf) +531,48%, Pfizer (oranžova čiara) +5,33%, Moderna (tyrkysová čiara) +1018,11% a AstraZeneca (žltá čiara) +12,60%.

ProfitLevel-Ako na cenu akcii vplyva uspech pri vakcine Covid-19

ProfitLevel-Ako na cenu akcii vplyva uspech pri vakcine Covid-19

Informácie o vývoji hodnoty akcií BioNtech je možné nájsť na: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3ABNTX

Informácie o vývoji hodnoty akcií Pfizer je možné nájsť na: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NYSE%3APFE

Informácie o vývoji hodnoty akcií Moderna je možné nájsť na: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3AMRNA

Informácie o vývoji hodnoty akcií AstraZeneca je možné nájsť na: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3AAZN

Zdroj: Tradingview.com

 

Tržby spoločností Moderna a BioNTech tento štvrťrok explodovali, no v priebehu budúceho alebo dvoch rokov sa však môžu dramaticky spomaliť, pretože dopyt po vakcíne COVID-19 bude klesať. Trhová kapitalizácia spoločností nám z časti predznamenáva, že po odznení koronavírusu, spoločnosti budú čerpať aj z iných liekov, ktoré majú v portfóliu.

 

Názov spoločnosti Trhová kapitalizácia (mld. USD) Pomer ceny k tržbám Návratnosť vlastného imania (%) Medziročný rast tržieb (%) Čistá marža (%)
Pfizer 219,15 4,97 16,67 21,23 24,00
Moderna 82,74 30,21 21,83 24112,5 21,88
BioNTech 56,34 19,86 80,65 7992,11 47,81
AstraZeneca 147,32 7,69 29,68 9,25 14,42

Zdroj: Vlastné spracovanie L. Baloga, ProfitLevel

Všeobecne sa až tak nesústredím na veľkú farmaceutiku, pretože sa mi páčia veci v ranom štádiu, ktoré majú obrovský potenciál rastu, čo reflektuje jej úspešnosť, ako je to v prípade spoločností BioNTech alebo Moderna. Kuriózne je, že zatiaľ čo spoločnosť Pfizer bola kľúčovým hráčom pri vyvinutí vakcíny mRNA COVID pre trh, nemalo to takmer žiadny vplyv na jej cenu akcií. Keby bol produkt Pfizer / BioNTech liekom na rakovinu, mohlo by to znamenať výrazne vyšší nárast ceny akcií spoločnosti Pfizer.

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Kryptomena, ktorá pobláznila svet

14.05.2021

Kvôli prebytku financií a vlnách „hype“ organizovaných na online fórach vidíme na trhu masový run na viaceré tituly. Aktuálne takéto masové šialenstvo dokázalo „nafúknuť“ Dogecoin, do obrovských rozmerov. Bezkonkurenčne najrastovejšia kryptomena, ktorá bola založená ako žart bez reálnej využiteľnosti je dogecoin s viac ako 12 000%-ným rastom za rok. [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134343x
Priemerná čítanosť článkov: 1919x

Autor blogu

Kategórie