Založ si blog

Zlato sa na rozdiel od peňazí nedá tlačiť. Preto mu viacerí predpovedajú strmý rast

Zlato v posledných 15 mesiacoch stále častejšie funguje ako útočisko pre investorov. Preto jeho ocenenie rastie. Dokonca Bank of America predpovedá jeho vystrelenie až k úrovni 3 000 dolárov v priebehu 1,5 roka.

Posledným impulzom bol pád cien ropy. Obchodníci s touto komoditou to majú v tomto roku ťažké: V ropa WTI klesla od úvodu roka už o 67% a ropa Brent dokonca o 73%. Producenti ropy, ktorých štátneho hospodárstvo závisí na čiernom zlate a ich mena koreluje s cenou ropy, sa budú pravdepodobne snažiť diverzifikovať svoje devízové rezervy do zlata. Podobne budú zrejme rozmýšať aj obyvatelia týchto krajín v snahe získavať fyzické zlato do vlastníctva.

Zlato je skutočne medzi absolútnymi cenovými víťazmi posledných 15 mesiacov. Od januára 2019  zaznamenalo približne 12 % rast ceny (graf 1). Zaujímavejší je však graf 2. Ten ukazuje výkonnosť jednotlivých amerických finančných inštrumentov. V medziročnom porovnaní dokázali výkonnosť zlata prekonať iba 30-ročné americké štátne dlhopisy, ktoré dosiahli 16,9 % rast a S&P index technologického sektora.

Je pravdou, že pri komoditách treba zohľadňovať silnejšie volatilitu. Aj keď sa volatilita zlata v súčasnosti zvýšila s turbulenciami na trhu, ani zďaleka kolísanie cien nedosahuje rozmery akcií či ropy. Volatilita zlata v posledných dvoch mesiacoch viac-menej korelovala so všeobecne známymi bezpečnými menami ako japonský jen alebo švajčiarsky frank. Ak by si trend zlato udržalo do budúcnosti pokračoval, na trhu by nebolo bezpečnejšej komodity ako zlato.

Kyle Bass, analytik Bank of Amerika, porovnáva súčasnosť na trhu so zlatom s aprílom 2011. Tesne po  znížení úverového ratingu USA vtedy cena zlata explodovala na rekordných 1 900 dolárov. Jeho odhadom je býčí trh na zlate preto, že Fed – na rozdiel od peňazí – zlato tlačiť nemôže. Jeho teória je podložená výrazným rastom štátneho dlhu väčšiny štátov a výhľad poklesu HDP v 2Q20 medziročne o 30 %, čo by mal byť najstrmší kolaps v modernej histórii.

Zaujímavé je, že hraničná užitočnosť zlata sa dlhodobo neznižuje. Aj napriek tomu, že takmer všetko vyťažené zlato je stále v ľudských rukách, trh aj naďalej absorbuje vyťažené unce zlata bez dopadu na cenu. Zaujímavé je, že teória hovorí presný opak: hraničná užitočnosť by sa mal s rastúcim množstvom znižovať. Z reálnej situácie však vyplýva, že aj napriek zväčšujúcemu sa objemu vyťaženého zlata dopyt po zlate z dlhodobejšieho hľadiska neklesá. Aj keď sa zlato využíva aj v jednotlivých priemysloch, ide o veľmi malú časť v pomere k celkovému vyťaženému zlatu.

Keď centrálne banky zvyšujú svoje súvahy, aby brzdili prepady hospodárstva, bolo by možné efektívne socializovať množstvo rizík, čím by sa zvýšila atraktivita zlata. Na základe toho sa cieľová cena zlata podľa Bank of America v 18-mesačnom horizonte zvýšila z 2 000 dolárov na 3 000 dolárov za uncu.

Dnešná korelácia vývoja akcií a zlata môže byť znakom toho, že akciové trhy nemuseli dosiahnuť ešte úplné dno. Čo okrem iného znamená, že trh so zlatom má ešte veľký priestor pre rast. Spúšťačom by mohla byť pretrvávajúca pandémia a s ňou spojené pokračovanie obmedzení ekonomiky aj počas ďalších nasledujúcich týždňov.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134537x
Priemerná čítanosť článkov: 1922x

Autor blogu

Kategórie