Založ si blog

Dokáže Disney zázračne zvíťaziť nad koronavírusom? Zatiaľ to pre filmovú ikonu vyzerá nádejne

Analytici sa dnes zhodujú na tom, že kríza najneskôr do konca roka určite nastane, ak ešte nenastala. Väčšina spoločností bude obmedzovať výrobu a prepúšťať zamestnancov, čo sa prejaví na prepade hodnoty akcií. Niektoré firmy však z koronakrízy vyťažia.

Keď prepukla súčasná koronakríza naplno, pozornosť investorov sa logicky upriamila na firmy, ktoré by z pandémie mohli nakoniec vyťažiť. Keďže kríza obmedzila cestovanie po celom svete a „prikovala“ ľudí doma, logicky stúpa konzum online služieb  vrátane streamovacích služieb. Záujem je dokonca taký veľký, že Netflix v Európe na žiadosť EÚ dočasne znížil kvalitu streamingu videí v záujme zachovania hladkého fungovania pre výrazne viac zákazníkov ako bežne.  V horšej kvalite sú v Európe dočasne dostupné aj služby Disney+.

Skúsme sa pristaviť pri spoločnosti Disney. Jej streamovacia služba Disney+ je konkurenciou Netflixu, ktorá má takmer 167 miliónov predplatiteľov. Služba v Európe začala fungovať pred troma týždňami v prvých 10 krajinách. V Indii, kde začala o týždeň neskôr, dokázala získať už osem miliónov zákazníkov. Aj vďaka týmto číslam na nových trhoch má Walt Disney po piatich mesiacoch od spustenia služby už viac ako 50 miliónov účastníkov. To je takmer dvojnásobok predplatiteľov od poslednej štatistiky vo februári.

 

Akcie Walt Disney sa – rovnako ako prakticky všetky firmy v indexoch – nevyhli poklesu v porovnaní s úvodom roka. Konkrétne, klesli až o 30 %. Avšak hneď po zverejnení posledných čísiel (50 miliónov predplatiteľov) vzrástli o približne 6 % a majú ďalej opatrne rastúci trend. Každopádne, Disney má diverzifikovanú firmu so solídnou hotovostnou pozíciou, ktorá dokáže odmeňovať svojich investorov aj v období oslabenia ekonomickej aktivity, ktoré nepotrvá večne. Dnes viac ako v minulosti platí, že „obsah kraľuje“ (content is the king) a Disney vlastní autorské práva na mnohé z najcennejších filmových titulov a postáv. Disney už viackrát ukázal, že dokáže autorské práva speňažovať prostredníctvom viacerých platforiem súčasne: cez filmy, televízne programy, hračky, zábavné parky, online hry atď.

Posledný krok je pre Disney mimoriadne dôležitý. Priamou distribúciou cez Disney+ dokáže spoločnosť Disney vylúčiť sprostredkovateľov, lepšie kontrolovať skúsenosti zákazníkov a potenciálne zvyšovať úroveň ziskovosti. Ak bude služba predplatného s lojálnou zákazníckou základňou úspešná, môže mať pozoruhodnú hodnotu pri  dlhodobom raste výnosov.

Samozrejme, netreba zabúdať na to, že v strednodobom až dlhodobom horizonte veľa záleží na dĺžke pandémie a následnej ekonomickej škode. Ak by totiž kríza tvrdo doľahla na ekonomiky a podniky by museli pristupovať k masovému prepúšťaniu, spotrebitelia budú logicky musieť robiť tvrdé rozhodnutia o tom, na čo minúť stenčujúce sa zdroje. A aj keď streamovacie služby ako Netflix, Amazon Prime Video alebo Disney+ sú úžasné, logicky sa môžu ocitnúť medzi prvými výdavkami, ktoré rodiny budú škrtať v rodinnom rozpočte.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Vlak

Žena sa v Bratislave postavila pred idúci vlak, na mieste zomrela

01.05.2024 10:11

Rušňovodič ihneď použil rýchločinné brzdenie, no stretu už nedokázal zabrániť.

Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia /

Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

01.05.2024 09:40

Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu.

Zrútenie diaľnice

V čínskej v provincii Kuang-tung sa zrútila diaľnica, zomrelo najmenej 19 ľudí

01.05.2024 09:18

Po kolapse 17,9-metrového úseku diaľnice spadlo dole 18 áut.

SR Bratislava EÚ referendum Dzurinda oslavy

20 rokov v Európskej únii. Brusel nám pozerá na prsty, ale to je dobre

01.05.2024 09:00

Malý štát v srdci Európy začal pred dvadsiatimi rokmi nielen cestu za svojou prvou Superstar, ale vykročil aj za svojou európskou identitou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134400x
Priemerná čítanosť článkov: 1920x

Autor blogu

Kategórie