Založ si blog

Nastáva rotácia na trhu. Ako tomu prispôsobiť portfólio?

Rok 2020 sa niesol v znamení ekonomickej recesie a vďaka tomu akcie technologických spoločností vystrelili nahor. Akciové trhy budú pravdepodobne dobre podporované politikami centrálnych bánk a nedostatkom rizikových udalostí v blízkom období aj naďalej. Témou roka 2021 však môže byť rotácia na trhu. Hra na ekonomické oživenie, o ktorej predpokladám, že bude pokračovať aj v roku 2021, pomôže presunúť peniaze z technologického sektoru do segmentov, ktoré najviac zasiahol koronavírus.

Oživenie sa v súčasnosti nepochybne spomaľuje, ale keďže vakcína na COVID-19 bude v prvej polovici budúceho roka čoraz dostupnejšia, domnievam sa, že obmedzenia sa pomaly budú rušiť, obnoví sa nábor zamestnancov, viac ľudí konečne znovu vstúpi do pracovného procesu a my sa začneme vracať k „predpandemickému“ životu.

Čo je rotácia na trhu?

Ekonomika sa v pohybuje v cykle ekonomického rastu a ekonomického poklesu. Faktory, ktoré môžu vyvolať recesiu sú rôzne: koronavírus, finančná kríza, dlhová kríza alebo „dot-com“ bublina. S jednotlivými fázami neprestajne sa opakujúceho ekonomického cyklu súvisia aj sektory, ktoré outperformujú v jednotlivých fázach tohto cyklu.

V súčasnosti sa nachádzame v rannej fáze ekonomickej expanzie a v nej rastú sektory: energetický, finančný, priemyselný a materiálny. Na druhej strane v najhorších časoch sa investori uchyľujú k utilitám alebo spotrebiteľským tovarom. Tento ekonomický rast je zaujímavý aj preto, že okrem vyššie zmienených by mali posilňovať aj cestovný, zábavný a letecký sektor, ktoré vďaka uzatváraniam ekonomík obstáli najhoršie. Okrem identifikácie sektorov je však dôležité rozložiť riziko a investovať do ETF fondov alebo nájsť tie spoločnosti, ktoré majú dostatočne silné obchodné modely a konkurenčnú výhodu na to, aby z krízy vyšli ešte silnejšie.

ProfitLevel-Baloga-Perspektivne-rastove-sektory

ProfitLevel-Baloga-Perspektivne-rastove-sektory

Zdroj: Tradingview.com

Na grafe môžeme pozorovať percentuálny rozdiel ETF fondov oproti hodnotám pred prepadom v marci 2020. ETF fond zachytávajúci americký finančný sektor (fialová čiara) stráca na predpandemickú úroveň 8,7 %, nasleduje ETF hotelov (žltá čiara) stratou 20,3 % a nakoniec energetické ETF (sviečkový graf) spolu s leteckým ETF (biela čiara) s približne rovnakou stratou 32 %.

Krátkodobý/dlhodobý trend

Aj napriek tomu, že z dlhodobého hľadiska bude investovanie do trendov digitalizácie, automatizácie a e-commerce najlepším riešením na prekonanie ostatných sektorov, krátkodobé podmienky viac uprednostňujú najviac zasiahnuté sektory. Rok 2021 však otvára aj príležitosť na nákup technologických spoločností ako Amazon, Apple, Microsoft, AMD a ďalších investujúcich do pokroku, vďaka rotácii znamenajúcej prelievanie kapitálu z nadhodnotených do podhodnotených sektorov. A preto, ak nemáte čas vyberať akcie a investovať podľa cyklov alebo zmienené spoločnosti nemáte v portfóliu, rok 2021 môže vytvoriť príležitosť na ich zaradenie do portfólia.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134211x
Priemerná čítanosť článkov: 1917x

Autor blogu

Kategórie