Založ si blog

Takto vyzerá nákup oblečenia budúcnosti: Algoritmus, ktorý navrhuje outfit na mieru

Stitch Fix (SFIX) je zaujímavá americká spoločnosť poskytujúca personalizované služby online. V realite to znamená, že vďaka bohatému a rastúcemu objemu podrobných údajov o preferenciách klientov (viac ako 90 zmysluplných údajových bodov), tovaroch, algoritmoch a ľudských úsudkoch, navrhne spoločnosť klientovi jedinečné oblečenie, ktoré uvidí, až keď mu bude doručené, pričom môže vrátiť tie o ktoré nemá záujem. Algoritmus taktiež pracuje s predikciou nákupného správania, prognózy dopytu a optimalizácie zásob. Výsledkom je, čím viac si zákazníci objednajú pomocou SFIX-u a poskytnú spätnú väzbu, tým viac bude algoritmus „inteligentnejší.“ To následne zlepšuje presnosť odporúčaní SFIX-u, konverziu klientov a taktiež ich udržanie.

Kto má informácie vyhrá

Štúdia spoločnosti Forbes uviedla, že zákazníci utratia o 48% viac, keď sú ich nákupy prispôsobené na mieru. Navyše 57% nakupujúcich online je ochotných zdieľať osobné informácie so značkou, ak to prospieva ich zážitkom z nakupovania.

Tento, pred pár rokmi priam neuveriteľný spôsob nákupu ukazuje, že kto má dáta  a dokáže ich efektívne vyhodnotiť, môže sa rýchlo a efektívne prispôsobovať trhu. Ak si budú chcieť maloobchodníci udržať konkurenčnú výhodu, budú sa musieť dozvedieť správanie svojich zákazníkov pri prehliadaní, predchádzajúcich činnostiach, histórii nákupov a demografických údajoch. Čím viac informácií budú mať, tým lepšie.

Ukazovatele spoločnosti

Aktívni užívatelia za posledný kvartál vzrástli o 10% na takmer 3,8 milióna. Hlavným motorom bol pôsobivý konverzný pomer, takmer 80% nováčikov si zakúpilo aspoň jednu položku v rámci svojej prvej objednávky využitím SFIX-u a následne ho použilo aj pri druhej. Tento konverzný pomer je najvyšší za posledných päť rokov, čo odráža schopnosť spoločnosti získavať, uspokojovať potreby a odhadnúť preferencie klienta hneď na začiatku.

Na základe priam neuveriteľného ročného rastu ceny akcií o viac ako 150%, ktoré vykázala spoločnosť za posledný rok sa zdá, že Stitch Fix zvládla kúzlo tejto prispôsobenej online cesty v ktorej sú najdôležitejšie údaje.

ProfitLevel-Baloga-Moda-buducnosti

ProfitLevel-Baloga-Moda-buducnosti

So spustením nového programu Stylist Ambassador/Influencer sa úloha stylistov tiež postupne vyvíja od individuálneho štýlu založeného na výstupe algoritmu smerom k vysielaniu štýlových tipov a obsahu na sociálnych sieťach. Toto umožňuje stylistom prilákať viac fanúšikov a zároveň zužitkovať stúpajúci trend ovplyvňujúceho marketingu.

Aj napriek tomu, že by veľa analytikov povedalo, že spoločnosť je nadhodnotená, ale pri pohľade na pomerový ukazovateľ EV/Sales (hodnota spoločnosti k tržbám), ktorý je na 3 násobku fiškálneho roku 2021, môžeme oproti ostatným technologickým spoločnostiam v sektore hovoriť o podhodnotení. Vďaka novému CEO (bývalý CFO Amazonu) môžeme očakávať ešte veľa zaujímavých nápadov rozšírenia spoločnosti a taktiež potenciálny short squeeze (uzatváranie pozícii na pokles investormi z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na držanie krátkych pozícií), ktorý je v súčasnosti na úrovni 36%, môže nastať postupné uzatváranie krátkych pozícií, čo bude znamenať rast akcií spoločnosti.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134330x
Priemerná čítanosť článkov: 1919x

Autor blogu

Kategórie