Založ si blog

Koronavírus výrazne pomohol dronom

Koronavírus dokázal vytvoriť prostredie, ktoré bolo ešte pred rokom nepredstaviteľné. Pozitívny aspekt lock-downov v domovoch pomohol posunúť pomaly rastúce trendy ako je home-office, nákup po internete a taktiež hľadanie riešenia ako zrýchliť prepravu. Jedným z najviac sa ozývajúcich riešení je prechod doručovania jedla alebo hmotnostne nízko-nákladných produktov pomocou dronov.

Firmy sa zväčša spoliehajú na blízke pristávacie priestory na moderných strechách apartmánov, ktoré sa odomykajú kódom v štýle QR. Drony dokážu nielen skrátiť dodacie lehoty z jedného dňa na pár minút, ale aj vytvoriť zisk pre firmu z doručenia pri cene dopravy len 0,25 USD za kus. Investičná spoločnosť ARK Invest predikuje, že polovica z predaja elektronického obchodu v USA by sa takýmto spôsobom mohla dostať ku kupujúcim do roku 2030 dronmi. ABI Research dokonca uvádza, že dodávky dronmi na civilné použitie by sa do roku 2022 mohli zdvojnásobiť, aj vďaka koronavírusu.

Kým pre najstarší kontinent je to rozprávka budúcnosti, pre Čínu ako svetového lídra v oblasti elektronického obchodu výroby dronov a nižšej regulácie sú drony v uliciach samozrejmosťou. Čínsky a taktiež svetoví lídri v tomto sektore JD.com a Alibaba, teda dve najväčšie spoločnosti elektronického obchodu, využívajú drony už niekoľko rokov.

Technologická a obchodná vojna s Čínou však uchvátila aj výrobu dronov. Vďaka vysoko previazaným dodávateľským reťazcom s Čínou sa pokrok v oblasti dronov mierne spomalil, keďže čínska spoločnosť DJI, vyrába viac ako 70 percent civilných bezpilotných lietadiel na svete.

Kvôli prísnym predpisom a technologickým výzvam sa nenaplnili ani slová CEO Amazonu Jeffa Bezosa, ktorý ešte v roku 2013 predpovedal, že spoločnosť dodá balíčky prostredníctvom dronov do piatich rokov. V júni 2019 sa však znovu vyjadril, že sa zmienená služba dostane k zákazníkom „do niekoľkých mesiacov“.  Prešiel už viac ako rok plány sa zatiaľ nepodarilo pretaviť do praxe.

 

Veľa spoločností aktuálne plánuje rozšírenie svojich prevádzok v nádeji, že získajú urýchlený regulačný súhlas. Posledných pár mesiacov sú počuť ohlasy z USA spojené s odstránením regulačnej prekážky v súvislosti s  dopravou dronmi. Aj, keď spoločnosť Amazon začala testovať dodávky pomocou dronov v roku 2013, súhlas od Federálneho úradu pre letectvo USA o prevádzkovaní svojej flotily dodávacích bezpilotných lietadiel Prime Air získala až v auguste minulého roku.

Na druhej strane – prostredníctvom niekoľkých partnerstiev signalizuje, že chce dať dronom šancu aj spoločnosť Walmart. Nie je prekvapením, že sa spoločnosť rozhodla namiesto partnerstva s vlastnou flotilou uzavrieť partnerstvo s operátormi dronov. S veľkým objemom voľného cash-flow Walmartu by nebolo prekvapujúce, keby prevzal spomínaných operátorov dronov  ak sa skúšky ukážu ako úspešné. Walmart tiež nadviazal partnerstvo so spoločnosťou Zipline, ktorá je v súčasnosti americkým lídrom v doprave dronmi. Ide o kalifornskú spoločnosť, ktorá v súčasnosti dodáva svoje zdravotnícke potreby padákom na určených miestach. Prvé komerčné dodávky dronov rieši aj divízia Googlu zameraná na drony- Wing, ktorý bojuje s komercializáciou svojich operácií.

 

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134212x
Priemerná čítanosť článkov: 1917x

Autor blogu

Kategórie