Založ si blog

Slovenská ekonomika sa pomaly spamätáva z krízy

Národná banka Slovenska zverejňuje mesačný bulletin, v ktorom zhodnocuje vývoj ekonomiky eurozóny, rovnako ako Slovenska a následne sa snažia predikovať vývoj do budúcnosti. Septembrový bulletin bol obzvlášť zaujímavý, keďže znamenal ukončenie 3. kvartálu. Na druhej strane sa očakáva výraznejšie nakopnutie ekonomiky schválením protiepidemického balíčka v Bruseli v celkovom objeme 750 miliárd eur. Slovensko si z tohto kusu koláča odkrojí približne 12 miliárd eur, ktoré má investovať do inovácií a zníženia uhlíkovej stopy. Navyše, suma bude zvýšená o nevyčerpané prostriedky z minulého obdobia v objeme 10 miliárd eur a prostriedkov vyčlenených na ďalších 7 rokov v objeme 12 miliárd eur. Úsmevné je, že Slovensko za 7 rokov nedokázalo utratiť 15 miliárd eur. Ako vynaloží súčasných 34 miliárd v budúcnosti?

Vývoj HDP

Hrubý  domáci  produkt sa v 2. kvartáli prepadol o 12,1% medziročne. Dôvodom bola hlavne pandémia a vysoká závislosť slovenskej ekonomiky na cyklických sektoroch. Na druhej strane sa ekonomika spamätáva zo svojho dna dosiahnutého v apríli. Ak pokles porovnáme s ostatnými krajinami eurozóny, bola ekonomika  Slovenska  zasiahnutá  miernejším prepadom ako ostatné krajiny. Na druhej strane, však pokles v prvom kvartáli patril medzi najvýraznejší z krajín eurozóny a HDP sa dostalo na hodnoty z roku 2015.

Zdroj: Mesačný bulletin NBS

Problémy s likviditou

Hlavným problémom je v súčasnosti prepad tržieb a ešte výraznejšiemu prepadu v rámci jednotlivých odvetví čelia malé a stredné podniky. Investičná aktivita v ekonomike pokračovala aj v treťom štvrťroku v poklese zo začiatku roka, keď sa oproti minulému štvrťroku znížila o 12,1%, na čele s dopravou a automobilovým priemyslom. Rizikom je aj rast zadlženia nefinančných spoločností, ktoré sa tak snažia preklenúť problémy s likviditou. Celkový odhadovaný objem potrebnej dodatočnej likvidity po zohľadnení podporných opatrení je na úrovni zhruba 0,6 mld. eur až 1 mld. eur. Výpadok tržieb podľa centrálnej banky spôsobí, že ku koncu tohto roka sa do výrazného rizika insolventnosti môže dostať približne 7,3% všetkých podnikov.

Nezamestnanosť

Nezamestnanosť sa počas 3.kvartálu dostala na zvýšené úrovne, keďže podľa posledných údajov sa v auguste pohybovala na úrovní 7,6%. Za hlavným poklesom stála priemyselná výroba, ktorá zaznamenala až 6,8%-ný medziročný pokles. Alarmujúce je číslo počtu voľných pracovných miest, ktorý zaznamenal 16,6% medziročný pokles. Dôvodom poklesu nie je len pandémia ale aj znižovaniu pracovných miest v automobilovom sektore spojená s optimalizáciou výroby aj, keď sa výroba dostala na predkrízové úrovne.

V septembri tohto roka sa však evidencie úradov práce môžu rozrásť o absolventov škôl, no podľa ministra Krajniaka budú čísla nezamestnanosti výrazne lepšie, ako očakávajú prognózy.

Podporu zamestnanosti a tým ekonomike sa ministerstvo sociálnych vecí a rodiny plánuje bojovať 3 fázami približne 110 miliónmi eur. Prvým projektom chcú podporiť nezamestnaných, aby začali podnikať. Títo nezamestnaní dostanú z úradu práce počas dvoch rokov podnikania celkovo 5 600 eur, teda 233 eur mesačne. Druhým projektom je podporenie zamestnania 32 000 uchádzačov o prácu. Plánuje sa taktiež preplácanie zamestnávateľom časť celkovej ceny práce, ak zamestnávateľ prijme do práce nezamestnaného.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134061x
Priemerná čítanosť článkov: 1915x

Autor blogu

Kategórie