Založ si blog

Koronakríza otvorila nový rozpor vnútri EÚ. Jeho riešenie ja zatiaľ v nedohľadne

Hlavnou témou celej Európskej únie je počas posledných mesiacov francúzsko-nemecký návrh založenia európskeho fondu oživenia. Vedúci predstavitelia EÚ chcú stanoviť pre obdobie 2021–27 rozpočet bloku na 1,1 bilióna eur a doplniť ho novými stimulačnými peniazmi v hodnote 750 miliárd eur, ktoré by si Európska komisia sama požičala na trhu za rozpočet a národné záruky. Rozhovory o nich sa zastavili ešte pred pandémiou uprostred rozdielov medzi čistými platcami a príjemcami. Fond by mal poskytovať zdroje pre tie krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté koronavírusom.

Nový fond síce nebude fungovať na princípe spoločného ručenia, ale obrovské dlhy, ktoré na seba berie Brusel, sú krokom k dlhodobo zamietanej dlhovej únii. Problém je ale v tom, že mimo Nemecka, Rakúska a Holandska v podstate nie je žiadna ďalšia krajina Únie, ktorá by si mohla dovoliť vyššie príspevky. Cieľom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je pravdepodobne zmena imidžu Nemecka ako sebeckej krajiny, ktorá z každej krízy niečo vyťaží, zatiaľ čo zvyšok Európy trpí. Táto politika prichádza práve pred voľbami, na základe čoho tento krok môže byť viac populistický než strategický v prípade súčasnej nemeckej kancelárky.

Proti sa, naopak, stavia Holandsko, Švédsko, Dánsko a Rakúsko. Tieto krajiny uprednostňujú splatné pôžičky, aby sa krajiny vyhli bankrotu tých krajín, ktoré bezohľadne pristupujú k fiškálnym stimulom. Hlavným dôvodom je taktiež enormný rast vplyvu z Bruselu, pretože Európska komisia sa stane nezávislým hráčom na kapitálových trhoch. Z  plánu nie sú nadšené ani krajiny Vyšehradskej štvorky, a to najmä preto, že ho vnímajú ako niečo, čo by mohlo ohroziť financie, ktoré ony samy dostávajú z Bruselu. Na druhej strane stoja krajiny ako napríklad Taliansko alebo Španielsko, ktoré by z nového fondu mali ťažiť najviac. Ide o veľmi smelý krok, aj keď nemecká kancelárka trvá na tom, že sa jedná len o prechodný nástroj, no jeho následné zrušenie môže byť v nedohľadne.

Plán Európskej komisie na obnovu úniovej ekonomiky bol finančnými trhmi prijatý pomerne vrelo. Keď predsedníčka európskej komisie Ursula von der Leyen predstavovala v stredu v Európskom parlamente parametre rozpočtu na najbližších sedem rokov, akcie začali rásť, na čele s akciami bánk. Súhrnný bankový index eurozóny posilnil o bezmála päť percent. Od dvoch do piatich percent pridali akcie španielskych bánk, talianske banky si pripísali 2,6 percentný zisk. Práve bankový sektor krajín južného krídla EÚ je dlhodobo pod drobnohľadom, pretože tamojšie ekonomiky sú prinajmenšom od veľkej recesie z roku 2009 pomerne krehké.

Krehké vzťahy medzi USA a eurozónou sa vyostrujú po tom, čo Nemecko odmietlo dodržať svoj záväzok minúť 2 % svojho HDP na obranu. Najväčšia a najbohatšia krajina v Európskej únii nemá funkčné letectvo a námorníctvo a je úplne závislá od bezpečnostných záruk USA. S otázkou výdavkov na obranu úzko súvisí rastúca energetická závislosť Nemecka od Ruska. Napriek odporu Spojených štátov a 15 európskych krajín je Nemecko rozhodnuté dokončiť plynovod Nord Stream 2, ktorý ďalej zvýši pákový efekt Ruska ako dodávateľa energie do Európy. Spojené štáty vynakladajú miliardy dolárov ročne na obranu Európy pred rastúcimi hrozbami Ruska, no súčasná nemecká energetická politika zvyšuje priľnavosť Ruska nad Európou.

USA ako prvé vystúpilo proti čínskej spoločnosti Huawei s obvinením, že vytvára na svete kybernetickú hrozbu spojenú so špionážou krajín. Následné kroky Donalda Trumpa bolo vyzvanie spojencov, medzi ktorými je aj Európska únia, aby nepovolili čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei zúčastniť sa na jej mobilnej sieti novej generácie. Vo februári 2020, keď Čína hrozila odvetou proti nemeckým výrobcom automobilov, čínsky Huawei dostal výnimku.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133977x
Priemerná čítanosť článkov: 1914x

Autor blogu

Kategórie