Založ si blog

Vydá sa USA zničujúcou japonskou cestou? Dnešný optimizmus na trhoch nemá poriadne základy

Jeden z kľúčových indexov S&P 500 je dnes o takmer 800 bodov – čiže o neuveriteľných 30 %  – nad „dnom“ z 23. marca. Je to však skutočný býčí trh alebo iba umelo „dotovaný“, krátkodobý nárast, po ktorom príde masívny prepad?

Investori veria tomu, že americký Fed má všetko pod kontrolou. Faktom je, že pokiaľ ide o likviditu a fiškálne stimuly centrálnej banky, tie ešte nikdy neboli vyššie. Je tu však viac ako významná šanca, že všetko je len zdanie. Reakcia Fedu na koronavírus totiž môže USA spôsobiť dlhodobo vážne problémy. Čísla hovoria jasne: celkový deficit USA v apríli dosiahol rekordných 738 miliárd dolárov a kumulatívny deficit za sedem mesiacov tohto roka stúpol na 1,5 bilióna dolárov. To je o cca 180 % viac než pred rokom. Bilancia Fedu môže pri tomto tempe ku koncu roka dosiahnuť 12 biliónov dolárov. To sú úrovne, ktoré boli ešte pred pár mesiacmi mimo realitu.

V ekonomike silnejú hlasy, ktoré hovoria o zničujúcom systéme na spôsob Japonska 90. rokov. CEO spoločnosti Social Capital  označil očakávaný výsledok dnešného trendu ako „deflačný supercyklus“, typický strašením americkej ekonomiky a dolára. Mechanizmus vysvetlila bývalá výkonná riaditeľka Facebooku.  Rozdeľovanie peňazí veľkým korporáciám, ktoré si uplynulých 10 rokov požičiavali peniaze na spätné odkupovanie akcií, avšak dnes ich pracovníci dostávajú viac peňazí v dávkach v nezamestnanosti, ako predtým zarobili v práci, vytvára zvrátený systém stimulov. Potenciál je tristný a speje k hospodárskej dynamike Japonska 90. rokov.

Finančný šok Američanov môže spôsobiť, že aj pri záplave lacných peňazí budú spotrebitelia viac šetriť, čím znemožnia spotrebiteľskej ekonomike rásť. Tým pádom sa USA nedostane potrebného stimulu, ktorý jediný môže kompenzovať krízu. Pri tomto cykle budú ceny klesať a úspory rásť (aj napriek mimoriadne nízkym až záporným sadzbám) a produktivita pôjde tiež dole – vo výsledku sa zamestnanosť nikdy nezotaví. Presne takto by vyzerala americká kópia japonského scenára.

Mnohí analytici zdôrazňujú, že sa pri hodnotení situácie treba vrátiť k základnej kauzalite medzi finančnými trhmi a ekonomikou: konkrétne, že finančné trhy reflektujú vždy súčasnú ekonomiku. To sa však dnes umelo nedeje, aj keď akciové trhy od marca rastú ako divé. Stačí uviesť jedno číslo na ilustráciu: v apríli stálo pred potravinovými bankami v Amerike 150 % viac ľudí ako v marci.

Úzky vzťah medzi rastom ekonomiky a ziskom na akciu je logický a dlhodobý. Od roku 1947 sa zisk na akciu zvýšil na 6,21 % ročne, zatiaľ čo hospodárstvo vzrástlo o 6,47 % ročne. Tento úzky vzťah medzi mierami rastu je logický najmä vzhľadom na 70 % podiel spotrebiteľských výdavkov v HDP rovnici USA.

Vývoj výdavkov spotrebiteľov a HDP úzko súvisia, ako je ukazuje graf od januára 1993 do súčasnosti. Ak teda spotrebiteľské výdavky z dôvodu vyše 20 % miery nezamestnanosti klesajú, logicky musí ekonomika tiež klesnúť.

Súčasné ceny akcií sa od očakávanej reakcie jasne odchyľujú, avšak nakoniec ku korekcii skutočného hospodárskeho rastu musí prísť. Dôvod je jasný: podnikové zisky sú funkciou spotrebných výdavkov, podnikových investícií, dovozu a vývozu. Pri internetovej bubline v roku 2000 a pri kríze v roku 2008, keď sa hospodársky rast spomalil, tak zisky spoločností klesli o 54 %, resp. 88 %. Áno, v histórii sme už viackrát boli svedkami toho, ako sa v krátkodobom horizonte akciový trh oddelil od základnej hospodárskej činnosti. Dôvodom je psychológia investorov, ktorí si nahovárajú, že „tento čas je iný“.

Avšak na akciových trhoch existuje len jedna pravda, ktorú vyslovil Lance Roberts: „Akciový trh NIE JE ekonomikou. Ekonomika je však odrazom toho, čo podporuje ceny aktív – podnikové zisky.“

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134242x
Priemerná čítanosť článkov: 1918x

Autor blogu

Kategórie