Založ si blog

Je realitný boom investičnou príležitosťou?

Realitný sektor je jedným z najstarších a častokrát pre konzervatívnych investorov najbezpečnejších investícií. Dôvodom je nízka volatilita z dôvodu častokrát dlhodobých kontraktov medzi vlastníkom a prenajímateľom nehnuteľnosti. Ak investor plánuje vložiť časť svojich financií do nehnuteľností, no zároveň chce diverzifikovať riziko, môže investovať do REIT fondov.

REITy

REITy sú profesionálne riadené a majú dobrú pozíciu na prilákanie nájomcov, takže môžu poskytovať príjmy z prenájmu počas dlhodobého obdobia cyklov nehnuteľností, a to aj počas pandémií. Je to kvôli výsledkom spoľahlivých a rastúcich dividend spoločnosti REIT v kombinácii s dlhodobým zhodnotením kapitálu prostredníctvom zvyšovania cien akcií, ktoré investori vo väčšine období ťažili z atraktívneho výkonu s celkovou návratnosťou.

REIT Sektor v oblasti bývania zaznamenal tento rok obzvlášť drsné obdobie. Zatiaľ, čo väčšina bytových REIT-ov sa do júna dočkala aspoň rozumného oživenia, akcie opäť oslabili. To je najpozoruhodnejšie v bytových REIT-och. Na druhej strane, REIT bývania môžu byť základom každého portfólia rastu dividend. Tento sektor je vhodný pre väčšinu investorov, ktorí chcú zhodnocovať svoj kapitál v dlhodobom časovom horizonte. Súčasný pokles je podobný tomu, ktorého sme boli svedkami počas veľkej recesie. Oslabujúce nájomné, vyššia neobsadenosť, klesajúce odhady čistej hodnoty aktív, čo sa odzrkadlilo v neuveriteľnej zľave cien akcií.

Vývoj cien nehnuteľností

Za posledných 30 rokov bol významným hnacím motorom cien domov neznížený pokles úrokových sadzieb. Keď klesajúce úrokové sadzby kolidovali s laxnými úverovými štandardmi ceny domov prudko stúpali.

Súčasné nastavenie donedávna nereálneho smerovania ekonomiky bude s veľkou pravdepodobnosťou vytvárať úžasné prostredie na rast REIT sektoru aj v budúcnosti. Dôvodom sú zavádzania nekonvenčnej menovej politiky, čo zahŕňa nízke úrokové sadzby, „helikopterové peniaze“ vo forme šekov pre občanov a nákup korporátnych a štátnych dlhopisov. Zmienené opatrenia sa odzrkadlia v znižovaní hypotekárnych úrokových sadzieb a zvyšovaní bohatstva domácností. Nákupy štátnych dlhopisov nútia investorov hľadať  zaujímavejší bezpečný prístav a nákup korporátnych dlhopisov zvyšuje ceny v celom finančnom sektore. Všetky tieto kroky smerujúce k obrovskej inflácii povedú ku kontinuálnemu rastu cien nehnuteľností odzrkadľujúcich sa v ocenení REIT-ov.

Investovať do REIT-ov?

Je nutné poznamenať, že výnos sa nemôže zrovnávať s technologickým sektorom, keďže myšlienka investovania do REIT-ov stojí na stabilite dividend. Dividendový tok bude aj naďalej stabilný z dôvodu neochoty ECB nechať zlyhať hypotekárny trh. Ak uvažujete o investícií do zaujímavých, no častokrát nie veľmi známych aktív vo finančnom sektore REIT-ov, teraz je ten správny čas. Koronavírus raz odznie, no nehnuteľnosti zostanú stáť. Pokles vytvára priestor na nákup za cenu výrazne nižšiu, než je ich vnútorná hodnota a z dlhodobého hľadiska môžu priniesť zaujímavé zhodnotenie investície.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

autobus

Na diaľnici R1 sa prevrátil autobus, ktorý ťahala odťahová služba

06.05.2024 16:17

Prejazdný je len jeden jazdný pruh.

Maroš Žilinka

Žilinka rázne odmietol, že sa vyhol otázkam: Médiá ma neoslovili a zákon nepozná 'neformálnu debatu s opozíciou'

06.05.2024 16:13

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči článku v denníku Sme, že sa "vyhol otázkam poslancov aj médií".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134559x
Priemerná čítanosť článkov: 1922x

Autor blogu

Kategórie