Založ si blog

Dočasná komoditná rely

Mnohí analytici sa v súčasnosti vyjadrujú, že sa nachádzame v komoditnom supercykle. Okrem priemyselných komodít, ktoré zažívajú spanilú jazdu s rastúcou chuťou spoločností produkovať, môžeme pozorovať aj nárast cien poľnohospodárskych komodít, čo môže v krajných prípadoch vyvrcholiť v potravinovú krízu.

Dopady potravinovej krízy

Komoditný supercyklus je definovaný viacročnými pohybmi cien komodít, ktoré sú ovplyvnené krátkodobými faktormi, ako sú vojny, hladomor, nadprodukcia, recesia a ďalšie cyklické faktory. Ak dôjde k týmto krátkodobým šokom, môže to vyvrcholiť až ku komoditnému supercyklu.

Priložený graf zobrazuje vývoj poľnohospodárskych komodít. Môžeme pozorovať, že komodity sa približujú svojim maximám z roku 2011 zatiaľ, čo komodity zapájané do výroby domov sa nachádzajú na svojich maximách.

ProfitLevel-Baloga-Komodity-rastu-len-docasne

ProfitLevel-Baloga-Komodity-rastu-len-docasne

Zdroj: Zerohedge.com

Rozvojové trhy sú tomuto vývoju najzraniteľnejšie. Hlavným dôvodom je, že spotrebitelia míňajú oveľa väčší podiel svojich príjmov na potraviny v porovnaní s rozvinutými krajinami. Trend vyšších cien potravín vedúci k sociálnym nepokojom siaha ďaleko do histórie a môže vyvrcholiť v mnohé historické zvraty.

Francúzska revolúcia v roku 1789, ktorá zvrhla režim Ancien Régime, nasledovala po slede zlej úrody, ktorá viedla k veľkému zvýšeniu cien potravín. Podobný príbeh je pozorovateľný v čase európskych revolúcií v roku 1848, ktoré nasledovali po zlyhaní úrody zemiakov v 40. rokoch 19. storočia a súvisiacom silnom hladomore vo veľkej časti Európy.

Naštartovanie súčasného supercyklu

Rok 2020 sa niesol v znamení mnohých obmedzení spôsobených koronavírusom, čo vyvolalo prudké zníženie úrokových sadzieb a umožnilo mnohým ľuďom nákup nových príbytkov.

Komodity poskytujú signál o globálnych rovnováhach medzi ponukou a dopytom. S postupným vakcinačným programom, ktorý v USA a ostatných krajinách naberá na obrátkach a opätovné otváranie ekonomík, umožňuje zvýšiť výrobnú produkciu a doplniť spoločnostiam zásoby. Pri pohľade na vývoj cien komodít je možné predikovať obavy z očakávania na zrýchlenej inflácie v najbližších niekoľkých rokoch, avšak inflácia a rast cien môžu byť len dočasné. Ak však proces opätovného otvárania bude pokračovať, je pravdepodobnejšie, že významnejšia časť komodít sa vráti do svojho „cenového normálu.“

Významnejšia časť spotrebiteľských výdavkov bude skôr zameraná na služby (ako je voľný čas a cestovanie), a nie na tovar. Pracovná sila predstavuje najväčšie náklady na väčšinu tovaru a väčšina rozvinutých krajín má veľké odvetvie služieb, kde ceny komodít priamo neprispievajú k nákladom. Posledným a najzásadnejším faktorom, ktorý indikuje postupné zmiernenie tlaku na rast cien komodít je samotný trh, ktorý nám ukazuje, že cena kontraktov komodít s dodaním v budúcnosti je nižšia, než je súčasná trhová cena.

Tak aký komoditný supercyklus?

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

zubár, zuby, zubný kaz,

Dolinková sa chystá šetriť na pacientoch. Zdravý chrup sa stáva výsadou bohatých

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.

Ján Mazák

Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka z jej čela, zo zasadnutia odišiel

16.04.2024 16:58

Návrh podalo sedem členov Súdnej rady pre podozrenie zo zneužitia funkcie, čo Mazák považuje za nepravdu.

Dlhé diely / Karlova Ves /

Nepriateľ zelene v Karlovej vsi? Bratislavskú mestskú časť trápi poškodzovanie stromov

16.04.2024 16:46

Na neznámeho páchateľa, ktorý poškodzoval zdravé dreviny, upozorňovala mestská časť napríklad aj vlani v máji.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133953x
Priemerná čítanosť článkov: 1914x

Autor blogu

Kategórie