Založ si blog

Realitná bublina nepoľavuje v raste

Je zrejmé, že realitná bublina v Európe nepoľavuje v raste ani v týchto mesiacoch. Ceny nehnuteľností stúpajú nahor oveľa rýchlejšie ako ceny prenájmov. Pri súčasnej monetárnej politike je koniec tohto vývoja zatiaľ v nedohľadne.

Akcie spoločností na finančných trhoch rovnako ako aj nehnuteľnosti majú za sebou historicky silné jednoročné výnosy. Rast cien častokrát pripomína bublinu s bývaním z roku 2000 alebo najznámejšiu hypotekárnu krízu z rokov 2007-2009.

Zmena spotrebiteľského správania

Pandémia koronavírusu sa niesla v znamení lockdownov a nutnosti prechodu na home office. Reakciou mnohých ľudí počas Covid-19 bolo sťahovanie do väčších bytov a domov v meste, aj mimo mesta.  Vzniknuté okolnosti zároveň zhoršili aj tak vážny nedostatok nehnuteľností na predaj. Nízke úrokové sadzby viedli ďalších majiteľov nehnuteľností k tomu, aby refinancovali hypotéky a nerozmýšľali nad sťahovaním. Ďalším nezanedbateľným faktorom mohol byť strach z možnosti nákazy koronavírusom počas sťahovania. Aj keď stavebné spoločnosti zvýšili tempo výstavby v snahe udržať krok s dopytom, prejavuje sa obmedzenie rastu ponuky z dôvodu rastúcich nákladov na materiál, nedostatku pôdy a pracovných síl. K zmieneným už dlhodobým problémom prispel koronavírus obmedzením a spomalením dodávateľsko-odberateľských reťazcov a zvýšením nákladov na ochranné prostriedky pri práci.

Pokračujúci a dokonca výrazne zrýchlený „boom“ v oblasti bývania je pre predajcov a súčasných majiteľov nehnuteľnosti veľkým prínosom, zatiaľ čo potenciálnym kupujúcim s nižšími príjmami výrazne obmedzuje nákup preferovanej nehnuteľnosti.

Priložený graf zachytáva vývoj cien nehnuteľností od roku 2010 do posledného zverejneného údaju Európskej únie za tretí kvartál 2020.

ProfitLevel-Baloga-Ceny-byvania-rychlo-rastu

ProfitLevel-Baloga-Ceny-byvania-rychlo-rastu

Vynárajúca sa hrozba

Zo súčasného vývoja previsu medzi ponukou a dopytom po nehnuteľnostiach vyvolaný nedostatok domov na predaj bude aj naďalej pravdepodobne zvyšovať ceny nehnuteľností.* Historicky nízke hypotekárne sadzby sú taktiež jedným z hlavných faktorov neprestajného začarovaného kruhu výstavby, no nedostatku bývania. Dôvodom pretrvávajúcich nízko úročených hypoték je nastavená politika centrálnych bánk zameraných na podporu inflácie a  ekonomiky.

V posledných týždňoch sa častejšie diskutuje o perspektíve a hrozbe rastu inflácie. Toto inflačné strašenie prichádza v čase, keď vláda rozbieha masívne stimulačné opatrenia na záchranu štátov, podnikov a spotrebiteľov v mene boja proti pandémii.

Vynára sa príležitosť

Historicky nízke úrokové sadzby, kvantitatívne uvoľňovanie a hrozba rastúcich cenových tlakov vyvíjali v minulosti tlak na americký dolár, ale čiastočne aj trh s kovmi ako poistky proti inflácii.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134063x
Priemerná čítanosť článkov: 1915x

Autor blogu

Kategórie