Založ si blog

Explózia dopytu po lítiu

Je priskoro hovoriť, ktorá komodita sa stane číslo 1 v 21. storočí. Vlády ako aj ľudia začínajú myslieť pro-ekologicky a vďaka tomu sa zvyšuje dopyt po energiách z obnoviteľných zdrojov. Je viac ako isté, že lítium bude hrať dôležitú úlohu hlavne vďaka explózii dopytu spôsobeného elektrifikáciou pozemnej dopravy.

Vyhľaď lítia

Pohľad na elektromobily sa zmenil. Zatiaľ, čo elektromobily s batériovým pohonom sa kedysi považovali za špecializovaný produkt, dnes sú videné ako budúcnosť dopravy, čo nahráva najmä lítiu vďaka jeho využívaniu v batériách elektromobilov.

Výhľad analytikov je, že celkový globálny dopyt po lítiu vzrastie v horizonte od roku 2019 do roku 2025 o viac ako 260%. K tomu prispeje aj očakávané zvýšenie dopytu po elektrických vozidlách za rovnaký horizont o 599%. S rastúcou cenou lítia je spojené následné zvyšovanie záujmu nových investorov, ktorí vsádzajú na globálny tlak vlád k prechodu na ekologické technológie.[1]

Presýtenie lítiového trhu

Najhlavnejšou komoditnou témou do roku 2018 bolo lítium a jeho budúcnosť. S rastúcou cenou lítia rástli aj investície ťažiarov do nových projektov, čo znamenalo neudržateľný rast ponuky. Vlna investícií do nových baní do roku 2018 – motivovaná prehnanými očakávaniami dopytu po elektromobiloch – vytvorila nadbytok, ktorý sa premietol v prepade ceny. Rok 2018 sa stal zlomovým a klesajúce ceny znamenali odradenie ťažiarov v pokračovaní masívneho investovania, čo viedlo k očakávaniam ešte prísnejších dodávok. Tri roky poklesu cien lítia nedokázali motivovať dostatočné investície do dodávateľského reťazca, čo viedlo k väčšiemu riziku volatility ceny zatiaľ čo dopyt po batériách momentálne stúpa.

Zmena na trhu s lítiom

Analytici predikujú, že pandémia dopomohla k obnoveniu trhu. Postupné ukončenie výluk rozpútalo vlnu zadržiavaného dopytu po elektrických automobiloch, ktorá zmenšila nadbytočné zásoby lítia. K dopytu taktiež prispeli vlády, ktoré po tom, čo sa postupne dostávajú z recesie, zvýšili investície do projektov čistej energie.

Analytik spoločnosti CRU, James Jeary sa vyjadril: „Všetci sa pripravujú na okamih, keď príde ďalšia vlna nových investícií. Je to takmer ako pokoj pred búrkou.“

Podľa komoditných analytikov v CRU bilancia ponuky a dopytu po lítiu klesla v roku 2020 prvýkrát do deficitu. Na rok 2021 spoločnosť predpovedá dopyt po lítiu asi 450 000 metrických ton, čo prevyšuje ponuku zhruba o 10 000 metrických ton.[2]

David Archer, výkonný riaditeľ spoločnosti Savannah Resources očakáva, že globálne ceny uhličitanu lítneho a hydroxidu v roku 2024 dosiahnu maximá od 16 100 dolárov do 18 800 dolárov za metrickú tonu. Priložený graf zobrazuje cenu uhličitanu lítneho, ktorého spotová cena je 84 000 dolárov. (analytici očakávajú približne 19 % nárast na cene do 2 rokov).

Dopyt po elektromobiloch globálne rastie

Niektoré európske vlády ponúkajú kupujúcim elektrických automobilov subvencie, zatiaľ čo prezident Biden sa zaviazal vybudovať pol milióna nabíjacích staníc zameraných na riešenie problému spojeným s uviaznutím bez energie ďaleko od miesta nabitia.

Čínska asociácia výrobcov automobilov zverejnila trojnásobný nárast   elektrických vozidiel za január. Podľa Európskej asociácie výrobcov automobilov v Európe predaj automobilov s alternatívnym pohonom – vrátane tých, ktoré používajú batérie, hybridy a biopalivá – predbehol predaj automobilov s naftovým motorom po prvýkrát v treťom štvrťroku 2020. V súčasnosti predstavuje až tretinu nových osobných automobilov.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134264x
Priemerná čítanosť článkov: 1918x

Autor blogu

Kategórie