Založ si blog

Je tu šanca investovať do priemyselnej revolúcie

Nastupujúca štvrtá priemyselná revolúcia je príležitosťou na investovanie. Prečítajte si, ktoré oblasti majú perspektívu na zaujímavý rast.

 

Priemyselná revolúcia znamená výrazné odhalenie nového poznania a zmenu doposiaľ zaužívaných dogiem. Otázky však sú: Ako štvrtá priemyselná revolúcia zmení svet a aké investičné príležitosti sa vďaka nej vynárajú?

Rok 2020 dokázal výrazným spôsobom posunúť svet vpred vďaka lockdownom a nutnosti uvažovať a fungovať inak ako to bolo doposiaľ.

 

Technologický pokrok

Pri pohľade do histórie môžeme vidieť, že prvá priemyselná revolúcia využívala energiu spaľujúcu vodu- paru a uhlie na mechanizáciu výroby a zdokonalenie našich dopravných prostriedkov. Druhá priemyselná revolúcia využila elektrinu na vytvorenie hromadnej výroby. Tretia revolúcia sa týkala implementácie elektroniky a informačných technológií na automatizáciu výroby.

V súčasnosti mierime k štvrtej priemyselnej revolúcii, ktorá by sa mala niesť v mene novej úrovne digitalizácie a spojenia technológií, ktoré stierajú hranice medzi fyzickým a digitálnym svetom. Očakávaná revolúcia odlišná oproti predchádzajúcim revolúciám a vývoj bude prebiehať skôr exponenciálnym než lineárnym tempom, keďže sa dotýka každého odvetvia. Šírka a hĺbka týchto zmien je predzvesťou transformácie celých systémov výroby ako aj riadenia.

 

Rozšírená realita (AR)

AR premieta do skutočného sveta ďalšie vrstvy digitálnych informácií, pretože kombinuje fyzický svet s prekrytím virtuálnych prvkov generovaných počítačom. Nejedná sa o virtuálnu realitu (VR), keďže VR vytvára virtuálnu realitu zatiaľ, čo AR spája 2D alebo 3D virtuálny obsah, ktorý sa premieta v realite do zorného poľa ľudí.

Rozšírenie virtuálnej reality má širokú škálu využitia od kozmetického priemyslu (L’Oréal predstavila AR ako prostriedok na digitálne vyskúšanie kozmetiky pred zakúpením), hier (Pokémon GO) až po okuliare vyrábané spoločnosťami Microsoft alebo Google. Líder je však Microsoft a jeho okuliare HoloLens 2, ktoré zaznamenali medzi januárom a decembrom 2020 44-násobný nárast používania. Prevratnosť je v možnosti používateľov vidieť údaje, pokyny a trojrozmerné vizuálne obrázky v ich reálnom zobrazení.

Využiteľnosť AR je v súčasnosti už automobilovom, farmaceutickom, e-commerce, retailovom až po herný priemysel. Spoločnosti, ktoré AR využívajú sú napríklad Daimler pri výrobe áut, nemocnica Medivis v New Yorku pri vytváraní postupu operácií, Ikea pri predstavovaní nábytku u vás doma alebo herná spoločnosť Electronic Arts posúvaní hranie na vyššiu úroveň.

 

3D tlač

3D tlač umožňuje spoločnostiam hromadne vyrábať vysoko kvalitné a efektívnejšie diely za zlomok nákladov na tradičné výrobné procesy. Analytici očakávajú, že odvetvie 3D tlače medzi rokmi 2025-2030 zloženou ročnou mierou rastu stúpne o 25%. Spomedzi rôznych procesov 3D tlače, ktoré sú dnes k dispozícii, sa tryskanie spojiva považuje za techniku, ktorá by mohla transformovať výrobu. Desktop Metal sa zameriava hlavne na túto techniku a ich produkčný systém je najrýchlejšou 3D tlačiarňou na trhu určenou pre hromadnú výrobu.

 

Investovanie do budúcnosti

V súčasnosti prechádzame štvrtou priemyselnou revolúciou a je už na vás, či ju využijete a investujete do nej. Možnosti sa vynárajú dve- vybrať jednu z množstva zaujímavých vizionárskych spoločností a investovať do nej alebo pomocou ETF fondu zameriavajúceho sa na inovácie.

Lídri v AR Microsoft a Google zaznamenali za posledný rok 31%-ný a 38 %-ný nárast na hodnote. Líder v 3D tlači Desktop Metal za posledný rok narástla až o 195 %. Na druhej strane jedno z najznámejších ETF zgrupujúc v priemere 45 spoločností za posledný rok prekonalo všetky zmienené spoločnosti rastom o 164 % za rok.

Je nutné dať do pozornosti, že väčšina týchto spoločností je dlhodobo stratových a na modelovanie očakávaných tržieb nemožná. Preto buď nájdete tú správnu so zaujímavým business moatom alebo znížite systematické riziko investovaním do inovatívneho ETF fondu pri ktorom vás riziko skrachovania spoločnosti nebude stáť 100 % stratu investície.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134202x
Priemerná čítanosť článkov: 1917x

Autor blogu

Kategórie