Založ si blog

Mäkký brexit je už takmer na dosah. Kto ustúpi?

Obchodná dohoda medzi Britániou a Európskou úniou je na dosah. Podľa zástupcov je dohoda na 90 percent hotová a predstavenie finálnej verzie môžeme očakávať už do dvoch týždňov. To by bola dobrá správa predovšetkým pre britské firmy previazané s trhom EÚ.

Nekonečné rokovania o odchode

Brexit, teda oddelenie Spojeného kráľovstva od ostatných krajín Európskej únie, sa tiahne celé 4 roky. Neustále sa polemizuje o tvrdom, ale aj mäkkom odchode a výsledok je dodnes neistý. Na ťahajúce sa rokovania dopláca Spojené kráľovstvo aj Európska únia, ktorej počet obyvateľov momentálne dosahuje približne 500 miliónov ľudí. Negatívny vplyv brexitu na Spojené Kráľovstvo spočíva v poklese obchodnej bilancie s Európskou úniou, znižovaní hodnoty britskej libry a prepade akcií. O Spojenom kráľovstve sa častokrát hovorilo ako o prvej lastovičie, ktorá spustí sériu odchodov členských krajín. To by mohlo zapríčiniť rozpad Európskej únie. Aj keď sa brexit zrealizuje už koncom roka 2020 (ide o finálny dátum odchodu), bude ťažké oddeliť obchodný vzťah, ktorý trval 45 rokov, a predefinovanie jednotlivých častí novej obchodnej dohody bude trvať ešte veľmi dlho.

Británia je v zahraničnom obchode závislá na únii
Hlavnou neznámou bude zahraničný obchod. V roku 2018 tvoril export Spojeného kráľovstva do EÚ takmer polovicu celkového exportu, pričom s USA to bolo len 13 %. Na druhej strane EÚ do Spojeného kráľovstva exportovala len necelé štyri pätiny jej vývozu do USA. Na základe takéhoto previazania ekonomík je nepravdepodobné, že by niektorá zo strán chcela tvrdý brexit.

Hoci Trumpova administratíva verejne podporovala odchod britských ostrovov z únie, v Bielom dome je nový prezident a ten nemusí byť tak otvorený obchodnej dohode medzi USA a Spojeným kráľovstvom. Oba faktory by tak mohli nakloniť rovnováhu smerom k užšiemu zladeniu Spojeného kráľovstva s Európou a zvýšili by tak šance na dohodu o brexitu.

Britská libra kvôli brexitu zásadne oslabila

Britská libra absolvovala od júna 2016, kedy Británia hlasovala o opustení EÚ, mimoriadne drsnú jazdou smerom nadol. Zaznamenala rekordný pokles voči doláru, krátke rýchle zotavenie a následne ďalší pokles na najslabšiu úroveň za posledných 30 rokov. K tomuto vývoju sa na základe volatility a likvidity poznamenala Bank of America, že libra sa podobá mene rozvojového trhu, akými sú napríklad turecká líra alebo africký rand.

 

Britský akciový trh rastie pomaly

Ak sa pozrieme na najznámejší britský index FTSE 100, od júna 2016 do 23. novembra 2020 posilnil o 2,29 %. Je však nutné podotknúť, že 70 % príjmov týchto spoločností pochádza zo zahraničia. Väčší výpovednú hodnotu má index FTSE 250, v ktorom príjmy spoločností pochádzajú z domáceho trhu. Tento index posilnil za rovnaké obdobie približne o 14,1 %. Výrazné plusové pohyby nastali až počas posledného mesiaca. Na priloženom grafe vidno vývoj indexu FTSE 100 (sviečkový graf) a FTSE 250 (oranžová čiara) v uvedenom období.

ProfitLevel_Baloga_Brexit

ProfitLevel_Baloga_Brexit

Zdroj: finance.yahoo.com

 

Vývoj smeruje k mäkkému brexitu, z ktorého by profitovali britské firmy previazané s trhom EÚ

Je nepochybným faktom, že súčasná kríza vyvolaná koronavírusom dotlačí Európsku úniu aj Veľkú Britániu k urýchleniu rokovaní a nakoniec s najväčšou pravdepodobnosťou k mäkkému brexitu. Momentálne sú všetky otázky okrem rybolovu vyriešené a jedna strana bude musieť skôr alebo neskôr ustúpiť. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude Spojené kráľovstvo, ktoré ťahá za kratší koniec. Ak sa ale konečne vyjednávači na oboch stranách dohodnú na mäkkom brexitu, môžeme očakávať býčí rast hlavne britských spoločností previazaných s EÚ.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133423x
Priemerná čítanosť článkov: 1906x

Autor blogu

Kategórie