Založ si blog

Zaujímavá investícia do euromeny

Euro v súčasnosti zažíva neuveriteľný rast na hodnote. Na jednej strane to vytvára vrásky na tvárach ekonómov ECB, ktorí sa snažia nakopnúť infláciu a taktiež devalvovať euro, no na druhej strane špekulantom vsádzajúcim na rast eura poskytuje úžasné zisky. Ekonomika eurozóny stojí z približne tretiny na exporte, no ak euro posilňuje zákonite export klesá, čo znižuje ekonomický rast a taktiež export.

Rast, ktorý euro nakoplo v marci sa časovo zhodoval s kolabujúcim rizikovým sentimentom, ktorý spôsobil, že kapitál sa prilial späť do meny najstaršieho kontinentu po páde amerických akcií a ďalších medzinárodných rizikových aktív. Aj napriek tomu, že ošiaľ a prvá vlna koronavírusu utíchla, euro aj naďalej pokračovalo v raste. Dôvodom bolo nastavenie monetárnej politiky centrálnych bánk, ktoré pristúpili, ako aj Európska centrálna banka k znižovaniu úrokových sadzieb na nulu až negatívne úrovne, spojené s nákupom aktív. Súčasné nastavenie ECB je úroková sadzba za ktorú komerčné banky vkladajú peniaze do ECB na úrovni -50 bázických bodov a nákup dlhopisov, ktorý dosiahol približne 1 bilión eur a do konca roka by mal vzrásť ešte o 35 miliárd eur. Napriek tomu, že z teoretického hľadiska by inflácia mala vzrásť, v eurozóne zostáva aj naďalej nízka (v súčasnosti eurozóna skutočne čelí deflácii) a skutočný výnos eura sa tak prakticky zlepšuje.

Emisia dlhu v EÚ (nedávna, aj keď malá, emisia bola značne prekročená, čo túto myšlienku potvrdilo v ranom štádiu), je pre euro pozitívna. Nový dlhopisový trh v EÚ by mohol z dlho dobejšieho hľadiska poskytnúť aj naďalej prirodzenú úroveň dopytu po eure.

Na obrázku môžeme pozorovať vývoj eura oproti košu mien (čínsky juan, euro, americký dolár, japonský jen a britská libra).

Zdroj: Tradingview.com

V súčasnosti druhá vlna koronavírusu a nové obmedzenia prispievajú k obnovenému ekonomickému pesimizmu v Európe. Európske akcie tento mesiac reagovali poklesom na nové minimá. Pravdepodobné je, že sa to prejaví v rétorike budúcich zasadnutí ECB. Prieskum spoločnosti McKinsey zistil, že viac ako polovica malých a stredných spoločností v Európe sa domnieva, že im v nasledujúcich rokoch hrozí zánik. Nové obmedzenia znamenajú, že bude pravdepodobne potrebné navýšenie záchranného balíka. Podľa ohlasov ECB schváli navýšenie o 500 miliárd eur počas decembrového zasadnutia. Aj napriek tomu, že tento krok bude znamenať nárast ponuky a logicky oslabenie eura, z dlhodobého hľadiska by mena mala posilňovať oproti „risk-on“ ale najmä komoditným menám ako kanadský dolár alebo austrálsky dolár.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133952x
Priemerná čítanosť článkov: 1914x

Autor blogu

Kategórie