Založ si blog

Je rozdelenie akcií Tesly a Apple príležitosť investovať?

Najzaujímavejšie a najsledovanejšie štiepenie akcií tohto roku boli rozdelenia spoločností Tesla a Apple s účinnosťou od 31.8.2020. Tesla sa rozhodla pre rozdelenie akcií v pomere 5 k 1, čo zmenilo cenu akcií z približne 2295 USD na 459 USD za akciu. Cena akcií v spojitosti s rozdelením akcií rástli v dvoch fázach. Prvý krát rástla cena 7% po oznámení, a následne po rozdelení viac ako 12%. Spoločnosť Apple za rozhodla o rozdelenie akcií v pomere 4 k 1, čo znamenalo zmenu ceny akcií z približne 520 USD na 130 USD za akciu. Akcie po tejto akcii reagovali približne 3,7% rastom ceny.

 

V priloženom grafe môžeme pozorovať fialovým obdĺžnikom označený prvý septembrový obchodný deň, ktorý znamenal obchodovanie akcií Apple (sviečkový graf) a Tesla (oranžová čiara) za cenu po rozdelení akcií.

Zdroj: Tradingview.com

 

Rozdelenie alebo štiepenie akcií vychádza z rozhodnutia manažmentu spoločnosti a zvyšuje počet akcií spoločnosti v obehu. Každá akcia sa rozdelí na viac akcií- cena akcií sa zníži, no zvýši sa počet držaných akcií. Rozdelenie akcií však nezmení trhovú kapitalizáciu spoločnosti, čo znamená nezmenenú vnútornú hodnotu spoločnosti. Pre príklad môžeme uviesť akciu s cenou 1 000 USD a oznámenie štiepenia v pomere 4 k 1 zníži cenu na 250 USD za akciu. Z toho vyplýva, že investor, ktorý vlastnil 10 akcií s cenou 1000 USD bude držať 40 akcií s cenou 250 USD. Na druhej strane sa spoločnosť môže rozhodnúť o reverzné štiepenie akcií, ktoré znižuje počet akcií na trhu, no zvyšuje ich cenu.

 

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže spoločnosť pristúpiť k rozdeleniu akcií. Veľmi častým dôvodom je sprístupniť akcie retailovým investorom, ktorí si akcie nemohli dovoliť z dôvodu vysokej trhovej ceny. Po rozdelení sa zvýši likvidita, no taktiež aj volatilita akcií. Po rozdelení akcií sa najčastejšie zvýši dopyt po akciách z dôvodu dostupnosti akcií retailovým investorom, čo bude pôsobiť ako hnací motor ceny týchto akcií. Druhá vlna rastu nastúpi po tomto raste a investori očakávajú pokračujúci rast cien z dôvodu nastaveného býčieho trendu na trhu.

 

 

 

Aj napriek tomu, že z fundamentálneho hľadiska sa cena spoločností nemení, štúdie ukázali, že psychológia a dostupnosť akcií tlačí akcie nahor. Z toho môžeme usudzovať, že rozdelenie akcií vytvára pre špekulantov príležitosť pre zhodnotenie svojich investícií.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133763x
Priemerná čítanosť článkov: 1911x

Autor blogu

Kategórie