Založ si blog

Euro posilňuje, no kedy sa to obráti?

Euro v posledných troch mesiacoch zažíva apreciáciu voči väčšine svetových mien, najmä americkému doláru. U väčšiny ľudí to môže evokovať domnienku, že by sa mena jednej z najväčších ekonomík sveta v neistých časoch mohla stať majákom stability. No pravda je niekde inde. Posilňovanie eura je len výsledkom depreciácie amerického dolára. Dolár je v súčasnosti oslabovaný hneď viacerými faktormi: rastúcou neistotou vyvolanou nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA a taktiež akumuláciou strát z pôžičiek z koronavírusovej krízy. Globálni investori jednoducho znižujú expozíciu svojich dlhých pozícii v dolároch a býci alokovaní v eurách jednoducho vyplňujú dočasnú medzeru.

 

Zdroj: Tradingview.com

Napriek takmer 3 biliónom eur doposiaľ nakúpených aktív v rámci programu kvantitatívneho uvoľňovania ECB a úrokových sadzieb nachádzajúcich sa v negatívnom teritóriu, vykazuje hospodárstvo Európy vzácne známky neodvratného spomaľovania ekonomiky.

Aj keď dohoda eurozóny po schválení stimulov v objeme 750 miliárd eur pomohla v posilňovaní eura, čím viac politických stimulov ECB prinesie do ekonomiky, tým väčšie bude poškodenie jej menovej reputácie a možnosti regulovania monetárnej politiky. Euro v súčasnosti žije v prechodnom čase a keď sa rozhodne novom o prezidentovi Ameriky, je pravdepodobné, že súčasný výmenný kurz sa začne vracať späť.

Aj keď ECB upustila od nemeckej monetárnej prísnosti, ide cestou speňaženia dlhov a zavádzaním fiškálnej expanzie na dosiahnutie politickej výhodnosti, hospodárskeho prežitia a zmiernenia štandardov. Tieto kroky spôsobujú to, že najkvalitnejšie dlhopisy – trojité A sú znehodnocované rastom nekvalitných dlhov krajín ako Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Grécko a Írsko, ktoré boli zachraňované počas globálnej finančnej krízy v roku 2008.

Tri najväčšie európske ekonomiky, Nemecko, Francúzsko a Taliansko, sú v súčasnosti zaseknuté v recesii s malou pravdepodobnosťou, že produkcia dosiahne úrovne pred začiatkom pandémie až do roku 2022. Malé hospodárstvo, ako je Grécko, v roku 2012 takmer priviedlo euro k pádu, takže väčšia krajina by mohla ľahko dostať euro, rovnako ako aj celú eurozónu do stavu, z ktorého by už nebolo návratu.

To, že meny po celom svete strácajú na svojej dôvere je fakt, že ľudia sa tiež obracajú na zlato v Číne, Južnej Kórei, Nemecku a inde na celom svete. Opäť to dokazuje, že každodenní investori sú prvými, ktorí konajú v dôležitých hospodárskych zlomoch, a centrálni bankári sú poslednými, ktorí to vedia. Ekonómovia nazývajú tento jav „preferencia likvidity“. Hovorí sa tomu taktiež znamenie času. Ak sa investičný guru Warren Buffett sťahuje z papierových peňazí do zlata investovaním do ťažiarskej spoločnosti, možno je správny čas premýšľať o rovnakom kroku.

 

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134035x
Priemerná čítanosť článkov: 1915x

Autor blogu

Kategórie