Založ si blog

Čaká finančné trhy a štáty apokalypsa?

Uplynulé dni potvrdili, že dopad koronavírusu na finančné trhy je zásadný a dlhodobý. Centrálne banky totiž vytiahli zbrane najťažšieho kalibru v snahe limitovať jeho dopad na finančné trhy. Napriek tomu to celé môže skončiť apokalypsou…

Európska centrálna banka ECB prekvapila ako prvá, keď minulý týždeň schválila navýšenie výkupu dlhopisov v objeme 750 miliárd eur. A to na mimoriadnom nočnom „emerging call“. Celý program má mať objem 1,1 bilióna eur, čo je 6 % HDP celej eurozóny. Prezidentka ECB Christine Lagardeová ešte posilnila tento silný odkaz svojím vyjadrením, že tvorcovia politík urobia všetko, čo môžu, s tým, že „náš záväzok voči euru nie je nijako obmedzený“.

Hneď po oznámení ECB prudko narástli vládne dlhopisy Talianska a Grécka. Výnosy dvojročných dlhopisov klesli na 0,41 % a vykázali najväčší prepad výnosov za jeden obchodný deň od roku 1996. Po dlhej dobe sa na nákupný zoznam dostane aj dlh z Grécka, ktorý bol kvôli ratingom predtým vylúčený. Konkrétne, na nákupy je vhodných 12 miliárd eur gréckeho štátneho dlhu. Okamžitý efekt bol pokles výnosov päťročných gréckych dlhopisov o viac ako 200 bázických bodov. Tento pohyb má aj svoje výhody: zmenšil sa rozdiel medzi dlhom najsilnejších ekonomík eurozóny a väčšou záťažou. Porovnanie návratnosti akcií a dlhopisov v dolároch ukazuje graf.

Ak by eurozóna aktivovala záchranný fond regiónu, otvorila by sa cesta k spusteniu vôbec najsilnejšej zbrane ECB – priamych menových transakcií. Tento program bol navrhnutý počas dlhovej krízy v roku 2012 s cieľom nákupu dlhu konkrétnych krajín. Sopmínaný scenár sa v poslednej dobe začína javiť ako reálny, keďže krajiny plánujú zvýšené výdavky na vyrovnanie sa s dopadom koronavírusu.

Francúzsky minister financií, ktorý hovorí za jednu z najsilnejších administratív v EÚ, už hovorí o podpore hlavných priemyselných spoločností, v ktorých má už štát podiel, ako o jednom z možných scenárov. Bruno Le Maire dokonca nevylúčil ani postupné znárodnenie týchto firiem.

USA idú (aspoň zatiaľ) iným scenárom – a nemožno mu uprieť „spektakulárnosť“. Donald Trump chce poslať každého dospelého amerického občana na účet 1 000 dolárov. Okrem iného preto, že približne 40 % Američanov má na účte v likvidnej forme iba 400 dolárov.

Panika na trhoch potvrdzuje, že situácia na svete je veľmi vážna. Z ďalších štátov pripravuje napríklad Kanada fiškálne stimuly v objeme 3 % HDP, americký FED aktuálne znížil úrokové sadzby o 100 bázických bodov na 0 % a Brazília ako 26. krajina v poradí znížila minulý týždeň úrokové sadzby.

Jediné pozitívne správy prichádzajú z mesta Wuhan, kde koronavírus pôvodne prepukol a odtiaľ sa rozniesol do sveta. Čína hlási zníženie prípadov koronavírusu v krajine, dokonca povolila cestovanie z provincie Chu-pej.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 134238x
Priemerná čítanosť článkov: 1918x

Autor blogu

Kategórie