Založ si blog

Pomôže zníženie produkcie cenám ropy?

Saudskej Arábii sa v posledných obchodných dňoch podarilo vytlačiť cenu ropy nahor po tom, ako komisia OPEC-u oznámila zníženie produkcie o viac ako 1 milión barelov denne. Toto vyjadrenie výrazne prekročilo predtým zverejnený výhľad zníženia dodávok v intervale 600-tisíc až 1 milión barelov denne počas druhého štvrťroku 2020. Dôvodom je hlavne, že zníženie odporúčané minulý mesiac nezahŕňalo nové hrozby vynárajúce sa s rýchlym šírením choroby.

Aj, keď sa očakáva, že organizácia krajín vyvážajúcich ropu pristúpi k hlbším škrtom v produkcii, nie je jasné, či budú stačiť na podporu ceny ropy z dlhodobejšieho hľadiska. Pri súčasnom pohľade na trh zostáva štruktúra trhu slabá a ceny opcií sú najradostnejšie od júna.

Po masívnych prepadoch v cene ropy v minulých týždňoch môžeme pozorovať mierny nárast ceny čierneho zlata. WTI ropa vzrástla o 6 %, čím pokorila hranicu 48 USD za barel a ropa Brent o viac ako 5 % na približne 52 USD za barel.

Zasadnutie OPEC-u a Ruska (OPEC+) je naplánované na štvrtok a piatok vo Viedni. OPEC+ bude rokovať o skupinovom schválení zníženia značného množstva produkcie, čo bude ťažké, keďže sa očakáva odpor z ruskej strany. Jeden z najhlavnejších členov OPEC-u, Irán, zažíva vážnu epidémiu koronavírusu, ktoré postihlo aj poslancov parlamentu. Iránsky minister ropy Bijan Namdar Zanganeh prišiel do Viedne bez obvyklej delegácie vládnych úradníkov. Dôvodom bolo minimalizovanie šírenia vírusu do sveta.

Bude dopyt po rope tradične rásť? Názory sa rôznia

Od roku 1984 rastie dopyt po rope každým rokom s výnimkou troch rokov: 2008 a 2009 (počas globálnej finančnej krízy), a v roku 1993, keď sa USA zotavovali z recesie. Medzinárodná energetická agentúra zatiaľ očakáva nárast spotreby ropy o približne 800 000 barelov denne v roku 2020. Výhľad rastu je o tretinu menší, ako sa predpokladalo pred vypuknutím choroby a výrazne pod hranicou 10-ročného priemeru v objeme 1,3 milióna barelov denne.

Goldman Sachs Group Inc. sa stal prvou hlavnou bankou na Wall Street, ktorá predikuje kontrakciu globálneho dopytu po rope v roku 2020. Toto vyjadrenie banka vydala iba 4 krát za posledných takmer 40 rokov. Hrozná predpoveď prišla rovnakom čase aj od konzultačnej spoločnosti Facts Global Energy a IHS Markit, zverejnením rovnakého varovania, čo vytvára zlé pozadie pre stretnutie OPEC a jeho spojencov vo Viedni. Goldman predikuje, že globálny dopyt po rope klesne o 150 000 barelov denne, zatiaľ čo konzultanti FGE očakávajú zníženie spotreby o 220 000 barelov denne.

Prepad dopytu v Číne bol dramatický, šírenie koronavírusu zneistenie globálnej ekonomiky prehlbuje

Tieto tvrdenia podporujú dáta z Číny, najväčšieho importéra ropy na svete, ktorej v prvom štvrťroku poklesol dopyt po rope o 36 %. FED uskutočnil v utorok núdzové zníženie úrokovej sadzby v boji proti nepriaznivým ekonomickým dopadom. Zníženie sadzby zo strany Federálneho rezervného systému bolo prvým od globálnej finančnej krízy v roku 2008, ktoré prišlo na mimoriadnom stretnutí. Na výnimočnej telekonferencii sa predstavitelia FED-u zaviazali, že urobia všetko, aby ochránili finančné trhy pred dopadom krízy okolo koronavírusu.

Po zrušení letov v Európe Taliansko uviedlo, že sa ešte nerozhodlo, či zavrie školy a univerzity na vnútroštátnej úrovni v snahe zastaviť ohnisko. Japonsko už skôr pristúpilo k zatvoreniu škôl. Ani tieto opatrenia nestačia, koronavírus sa už stal celosvetovým problémom a Irán, rovnako ako Washington, výrazne rastie v počte úmrtí.

Zaujímavé rozdiely v cenách akcií farmaceutických firiem úspešných pri Covid-19

15.06.2021

Aj keď sú farmaceutické spoločnosti Moderna, Pfizer, BioNTech a AstraZeneca podobne úspešné pri vývoji a predaji vakcíny na Covid-19, na vývoji ich akcií sa úspech prejavil výrazne odlišne. Farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali najrýchlejšie vyvinúť vakcínu na koronavírus vyťažili najviac z recesie z ktorej sa pomaly spamätávame. Najznámejšie farmaceutické [...]

Ekonomika eurozóny nádejne ožíva

09.06.2021

Ekonomické čísla eurozóny zaznamenali v máji hneď niekoľko pozitívnych signálov. Rekordne narástol optimizmus v prieskume manažérov vo výrobnom sektore a v pásme expanzie je aj index služieb. Stále však existuje riziko, že nové vlny pandémie opäť pribrzdia dodávateľské reťazce a ekonomiku opäť spomalia. Eurozóna má našliapnuté na rýchle ekonomické oživenie, [...]

Je bitcoin naozaj nová verzia zlata?

02.06.2021

Bitcoin je nielen najstaršou, ale zároveň aj najrozšírenejšou kryptomenou s obrovskou kapitalizáciou. Ani to ho však nemusí ochrániť pred reguláciou a zdanením zo strany vlád, čo mu môže zlomiť krk. Nákup kryptomeny aj dnes stále zostáva rizikovou stávkou. Bitcoin vlastní približne 17% svetovej populácie a 46 miliónov Američanov. Nadnárodné spoločnosti ako Amazon, [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 70
Celková čítanosť: 133703x
Priemerná čítanosť článkov: 1910x

Autor blogu

Kategórie