Burzy V4: Praha s Bratislavou sa rýchlo zotavili, Varšava a Budapešť stále hlboko pod predkrízovou úrovňou

21. augusta 2020, lukasbaloga, Nezaradené

Pol roka od pádu v dôsledku koronakrízy sa väčšina ekonomík celého sveta zotavuje z najväčšej povojnovej krízy v histórii. Krajiny, ktorých ekonomika bola naviazaná na cyklická odvetvie ako automobilový alebo letecký sektor zaznamenávajú pomalé a ťažké zotavovanie, rovnako ako vysoko proexportne orientované ekonomiky, ktoré sú naviazané na odberateľské krajiny. V tempe zotavovania stredoeurópskych akciových trhov sa však ukazujú zaujímavé rozdiely.

profitlevel_v02

Slovenský index je zastúpený spoločnosťami Tatrabanka, VUB, OTP, Tatry mountain resorts SES Tlmače, Best Hotel Properties a Biotika. Prvé tri spoločnosti sú banky, ktoré prežívajú v súčasnosti ťažké časy s minimálnym pozitívnym výhľadom. Dôvodom sú nulové úrokové sadzby a zvyšujúce sa riziko nesplácania poskytnutých úverov, na základe čoho musia vytvárať rezervy. Ďalšia zo spoločností je TMR, ktorá musela uzatvárať svoje rezorty a čelila výpadku zisku. Na druhej strane je tu farmaceutická firma Biotika, ktorá ako jedna z mála sektorov neoslabila, naopak dokonca posilnila svoje postavenie na trhu. Napriek očakávaniam masívneho prepadu sa index prepadol len o približne 11,7% a následne vzrástol a ukončil s miernejším prepadom 5,6 %. Súčasný problém slovenského burzy je nízka likvidita, na základe čoho nie je index smerodajným ukazovateľom vývoja slovenskej ekonomiky.

Burza našich južných susedov Maďarska sa počas pandémie prepadla o 35 %, následne posilnila a v súčasnosti sa pohybuje približne 19,7 % pod svojím predkrízovým stavom. OTP banka s najväčším podielom na indexe tvorí až 36 % a stále nedosiahla ani 50 % svojej najväčšej hodnoty. Na druhom mieste je Richter Gedeon, ktorá prekonala svoje maximum o 6 %. A tretí je MOL, ktorý na základe slabého dopytu po rope sa pohybuje 29 % pod svojimi maximami.

Ďalšou burzou je Varšavská burza, ktorá sa prepadla približne rovnako ako maďarská. Vďaka vysokej diverzite spoločností sa burza zotavila a skončila s 8,6 % poklesom. Najväčší podiel má známa technologická firma CD projekt s iba 9 %, ktorá sa v súčasnosti obchoduje v hodnote o 24 % vyššie ako pred vypuknutím koronakrízy. Druhou je banka PKO Bank s vysokým súčasným poklesom. A tretí je producent medi KGHM Polska Miedz, ktorá zaznamenala neuveriteľný viac ako 42 % nárast oproti predkrízovému stavu.

Svetovo najznámejšia a najlikvidnejšia je pražská burza, ktorá vykázala 31,7 % pokles, potom vzrástla a teraz stráca len 4 % na svoje predkrízové ​​hodnoty. Najväčšie zastúpenie na burze má AVAST, ktorý sa prepadol až o polovicu. Následne sa dostal na svoju predkrízovú úroveň a dokonca posilnil o 1,16 %. Druhú najväčšiu pozíciu zastáva ČEZ, ktorý ešte dnes stráca 5,6 %. Na treťom mieste sú Erste bank a Komerční banka, ktoré stále stráca viac ako 35 % na svoju predkrízovú úroveň.